Rezultatele întrecerilor din cadrul Spartachiadei Profesorilor, ediția a VI-a

  În perioada 21-23 septembrie 2018, la Suceava, s-a desfășurat ediția a VI-a a Spartachiadei Profesorilor sub egida Centenarului Marii Uniri. An de an, evenimentul este organizat de Alianța Sindicatelor din Învățământ Continuare »

În anul Centenarului unim profesorii din România, Cernăuţi şi Republica Moldova la Spartachiadă

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava, afiliată Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ organizează şi în acest an ”Spartachiada Profesorilor”, care a ajuns la cea de-a VI-a ediție. Evenimentul din acest an se desfășoară Continuare »

MEN are în intenție recuperarea unor sume de bani în mod ilegal

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a înaintat Ministerului Educației Naționale o adresă prin care trage un semnal de alarmă asupra intenției MEN de a recupera în mod ilegal niște sume de bani. Continuare »

FSLI cere Parlamentului României legea prin care cadrul didactic capătă statutul de autoritate publică

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ sesizează instituţiile statului să intervină într-un caz de o gravitate aparte: o învăţătoare din judeţul Călăraşi a fost agresată de mama unor elevi, chiar în şcoală, în Continuare »

Toți salariații primesc vouchere în valoare de 1450 lei

Soluția propusă de FSLI, pentru a ieși din impasul legat de vouchere, de a se acorda suma de 1450 lei, indiferent dacă salariații au lucrat un an sau mai puțin, în intervalul Continuare »

 

Abuzurile asupra dascălilor, din partea părinților și elevilor, se înmulțesc. Legea nu îi protejează

Din ce în ce mai multe cazuri de dascăli bătuți sau jigniți de către părinți și elevi apar în școlile din România, iar legea nu îi protejează deloc pe cei de la catedră, atribuindu-le doar obligații, fără drepturi.
Ultimul astfel de caz este cel petrecut vineri, 30 mai, la Școala ”Anton Pan” din Ploiești, unde directoarea adjunctă a fost bătută de un părinte, a cărei fată, elevă în clasa a VIII-a, a fost trimisă acasă să își schimbe ținuta neadecvată.
Aceste cazuri trebuie să înceteze. Nu este prima oară când cerem Ministerului Educației să legifereze obligații și sancțiuni pentru părinții și elevii care agresează fizic sau verbal un cadru didactic. Dar nu s-a întâmplat nimic în acest sens, dascălii au rămas doar cu obligații, fără niciun drept. Iar cazuri ca cel de la Școala “Anton Pann” se mai întâmplă în țară. Este inadmisibil așa ceva într-o țară din Uniunea Europeană, care se pretinde civilizată.

Eleva din clasa a VIII-a de la Școala Anton Pann a fost timisă acasă ca să își schimbe ținuta indecentă, total nepotrivită cu calitatea de elev și cu regulamentul școlii. Tatăl fetei a forțat intrarea în școală și a lovit-o pe directoarea adjunctă, care a ajuns la spital.

F.S.L.I. a cerut, în repetate rânduri, Ministerului Educatiei luarea unor măsuri ferme pentru asigurarea protecției personalului din învățământ, în fața actelor de agresiune făcute de către o parte a părinților și, mai grav, a unor elevi certați cu disciplina și cu normele de conduită socială.
Legea Educației ar trebui să cuprindă norme și sancțiuni pentu toți actorii implicați în procesul de educație și anume: profesori, elevi și părinți, deopotrivă.

Noi condamnăm cu fermitate astfel de comportamente, indiferent din partea cui ar veni și cerem luarea de măsuri urgente pentru asigurarea pazei școlilor, a protecției elevilor și a întregului personal din învățământ. Cerem, totodată, organelor abilitate de lege să își facă datoria și să ia măsurile legale care se impun, pentru sancționarea unor astfel de incidente grave și să inițieze acțiuni concrete pentru prevenirea lor în viitor.