FSLI cere MEN convocarea unei comisii tehnice care să rezolve problemele din EDUSAL

Federația Sindicatelor Libere Învățământ, conform celor convenite în  discuțiile dintre reprezentaţii noștri și cei ai Ministerului Educației Naționale, din data de 3 octombrie 2018, solicită convocarea unei comisii tehnice de lucru care Continuare »

În anul Centenarului, am rămas cu restanţe în faţa Educaţiei

Mesajul președintelui FSLI, cu ocazia Zilei Internaţionale a Educației – 5 octombrie 2018 Continuare »

4 mii de angajați din învățământ riscă să rămână fără locuri de muncă! FSLI cere anularea ordinului!

O delegaţie a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, formată din 25 de persoane, din cadrul Biroului Operativ şi Colegiului Naţional al Liderilor, a participat astăzi la discuţii cu secretarul de stat din Continuare »

Educaţia are nevoie de coerenţă şi stabilitate pentru o reformă reală

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia asupra faptului că prin demisia ministrului Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, sistemul naţional de învăţământ nu trebuie să fie destabilizat. Considerăm că educaţia din România are Continuare »

Mesajul Președintelui FSLI cu ocazia începutului de an şcolar 2018-2019

Emoţia, încrederea, speranţa, vibraţia, zâmbetul, toate acestea văzute în prima zi de şcoală pe chipurile elevilor, care deschid uşile sălilor de clasă închise atâtea zile peste vară, sunt hrană pentru cei care Continuare »

 

Abuzurile asupra dascălilor, din partea părinților și elevilor, se înmulțesc. Legea nu îi protejează

Din ce în ce mai multe cazuri de dascăli bătuți sau jigniți de către părinți și elevi apar în școlile din România, iar legea nu îi protejează deloc pe cei de la catedră, atribuindu-le doar obligații, fără drepturi.
Ultimul astfel de caz este cel petrecut vineri, 30 mai, la Școala ”Anton Pan” din Ploiești, unde directoarea adjunctă a fost bătută de un părinte, a cărei fată, elevă în clasa a VIII-a, a fost trimisă acasă să își schimbe ținuta neadecvată.
Aceste cazuri trebuie să înceteze. Nu este prima oară când cerem Ministerului Educației să legifereze obligații și sancțiuni pentru părinții și elevii care agresează fizic sau verbal un cadru didactic. Dar nu s-a întâmplat nimic în acest sens, dascălii au rămas doar cu obligații, fără niciun drept. Iar cazuri ca cel de la Școala “Anton Pann” se mai întâmplă în țară. Este inadmisibil așa ceva într-o țară din Uniunea Europeană, care se pretinde civilizată.

Eleva din clasa a VIII-a de la Școala Anton Pann a fost timisă acasă ca să își schimbe ținuta indecentă, total nepotrivită cu calitatea de elev și cu regulamentul școlii. Tatăl fetei a forțat intrarea în școală și a lovit-o pe directoarea adjunctă, care a ajuns la spital.

F.S.L.I. a cerut, în repetate rânduri, Ministerului Educatiei luarea unor măsuri ferme pentru asigurarea protecției personalului din învățământ, în fața actelor de agresiune făcute de către o parte a părinților și, mai grav, a unor elevi certați cu disciplina și cu normele de conduită socială.
Legea Educației ar trebui să cuprindă norme și sancțiuni pentu toți actorii implicați în procesul de educație și anume: profesori, elevi și părinți, deopotrivă.

Noi condamnăm cu fermitate astfel de comportamente, indiferent din partea cui ar veni și cerem luarea de măsuri urgente pentru asigurarea pazei școlilor, a protecției elevilor și a întregului personal din învățământ. Cerem, totodată, organelor abilitate de lege să își facă datoria și să ia măsurile legale care se impun, pentru sancționarea unor astfel de incidente grave și să inițieze acțiuni concrete pentru prevenirea lor în viitor.