Camerele de supraveghere nu rezolvă problema violenței în spațiul școlar

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Hartet” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și Continuare »

Oferta de odihnă și tratament pentru anul 2024

După o perioadă plină de provocări și realizări, ca în fiecare an, vă oferim posibilitatea de a vă planifica concediul de odihnă. Tocmai de aceea, am pregătit o selecție de oferte concepute Continuare »

Școlile din România au nevoie urgentă de o strategie de combatere a violenței de orice gen

Sistemul de educație din România își arată din nou vulnerabilitatea în fața cazurilor de violență și abuz, fie că vorbim despre situația de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală sau de cazul Continuare »

FSLI condamnă consumul de droguri

Consumul de droguri trebuie stopat, iar cei implicaţi în traficul de substanţe, indiferent cine sunt, trebuie să răspundă în faţa legii! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ condamnă acţiunea persoanelor care au avut Continuare »

Contractul Colectiv de Muncă a fost înregistrat la MInisterul Muncii

  În data de 5 iulie 2023, la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a fost înregistrat Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învățământ Preuniversitar. Descarcă CCMUNSNCIP Continuare »

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație!

SUNT ÎN GREVĂ! Pentru că îmi pasă de educație! Pentru că mi-am respectat elevii și pe părinții acestora! Pentru că m-am săturat de CONTINUA REFORMĂ, fără noimă, fără obiective, fără ținte strategice, Continuare »

Cuvântul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023

Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava își reiterează publicația ”Cuvântul Sindicatului” în contextul noilor provocări din domeniul educației. Cuvantul Sindicatului – Anul VIII, Nr. 1 (13), mai 2023 Continuare »

A fost emis Ordinul privind acordarea voucherelor de vacanță pentru anii 2023-2026

A fost emis Ordinul privind aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ se stat  în Minsterul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii Continuare »

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice

FSLI depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice! Parlamentarii care refuză adoptarea acestei legi devin complicii agresorilor din şcoli! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va depune din Continuare »

 

Abuzurile asupra dascălilor, din partea părinților și elevilor, se înmulțesc. Legea nu îi protejează

Din ce în ce mai multe cazuri de dascăli bătuți sau jigniți de către părinți și elevi apar în școlile din România, iar legea nu îi protejează deloc pe cei de la catedră, atribuindu-le doar obligații, fără drepturi.
Ultimul astfel de caz este cel petrecut vineri, 30 mai, la Școala ”Anton Pan” din Ploiești, unde directoarea adjunctă a fost bătută de un părinte, a cărei fată, elevă în clasa a VIII-a, a fost trimisă acasă să își schimbe ținuta neadecvată.
Aceste cazuri trebuie să înceteze. Nu este prima oară când cerem Ministerului Educației să legifereze obligații și sancțiuni pentru părinții și elevii care agresează fizic sau verbal un cadru didactic. Dar nu s-a întâmplat nimic în acest sens, dascălii au rămas doar cu obligații, fără niciun drept. Iar cazuri ca cel de la Școala “Anton Pann” se mai întâmplă în țară. Este inadmisibil așa ceva într-o țară din Uniunea Europeană, care se pretinde civilizată.

Eleva din clasa a VIII-a de la Școala Anton Pann a fost timisă acasă ca să își schimbe ținuta indecentă, total nepotrivită cu calitatea de elev și cu regulamentul școlii. Tatăl fetei a forțat intrarea în școală și a lovit-o pe directoarea adjunctă, care a ajuns la spital.

F.S.L.I. a cerut, în repetate rânduri, Ministerului Educatiei luarea unor măsuri ferme pentru asigurarea protecției personalului din învățământ, în fața actelor de agresiune făcute de către o parte a părinților și, mai grav, a unor elevi certați cu disciplina și cu normele de conduită socială.
Legea Educației ar trebui să cuprindă norme și sancțiuni pentu toți actorii implicați în procesul de educație și anume: profesori, elevi și părinți, deopotrivă.

Noi condamnăm cu fermitate astfel de comportamente, indiferent din partea cui ar veni și cerem luarea de măsuri urgente pentru asigurarea pazei școlilor, a protecției elevilor și a întregului personal din învățământ. Cerem, totodată, organelor abilitate de lege să își facă datoria și să ia măsurile legale care se impun, pentru sancționarea unor astfel de incidente grave și să inițieze acțiuni concrete pentru prevenirea lor în viitor.